Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

PÅMELDING ÅPNER OM

2021/12/15 12:00:00
Countdown placeholder
test
rønneberg og hasselgård
PROGRAMLEDERE: Aftenpostens Kristoffer Rønneberg og NRKs Maria Hasselbård er programledere i fredagens sending, som skal strømmes internasjonalt.

Lær av verdens fremste pandemi-journalister

Gratis SKUP-sending: Over hele verden har ledere løyet om pandemien. Fredag kan du møte journalistene som avslørte sannheten.

Fredag 15. oktober lager SKUP en internasjonal masterclass i journalistikk om koronapandemien. Følg sendingen HER fra kl. 10 til 16. Du kan også komme til Studenthallen i OsloMet, hvor sendingen produseres fra. Masterclassen er gratis og åpen for alle.

På masterclassen kan du lære av verdens fremste pandemi-journalister. De er blitt truet, saksøkt og arrestert. Nå forteller de hvordan det har vært å lage kritisk pandemi-journalistikk under kraftig motstand, både fra myndighetene og konspirasjonsteoretikere.

Programledere er Aftenpostens Kristoffer Rønneberg og NRKs Maria Hasselgård.
- Pandemien er vår tids største globale nyhetshendelse. Disse journalistene har bidratt til at vi vet mye mer enn hva myndighetene skulle ønske. De har brukt metoder vi andre kan lære av, sier Rønneberg.

- Denne masterclassen viser hvordan journalister over hele verden har støtt på mange av de samme utfordringene - og hvordan de har overkommet dem. Vi som jobber under helt andre forhold, bør ta oss tid til å lytte til dem, sier Hasselgård.

Blant innlederne er Nanfu Wang, som har vært Oscar-nominert to ganger. I HBO-dokumentaren In the same breath gir hun et unikt innblikk i hva som skjedde i Wuhan mens byen var stengt ned. Wang avdekker hvordan både kinesiske og amerikanske myndigheters håndtering har bidratt til koronavirusets spredning.

På masterclassen kommer også den prisvinnende gravejournalisten Patricia Campos Mello fra Brasil. Hun forteller hvordan det er å jobbe i et land hvor presidenten aktivt motarbeider tiltak for å stanse pandemien og er imot vaksiner. Mello har selv saksøkt president Bolsonaro - og vunnet.

Nanfu Wang og Patricia Campos Mello er to av 13 innledere på fredagens masterclass. Rundt halvparten av gjestene deltar fysisk. Resten deltar digitalt. Fra Norge medvirker Markus Tobiassen med foredrag om VGs internasjonale Sputnik-avsløring.

Masterclassen er gjort mulig ved hjelp av midler fra Utenriksdepartementet, som støtter SKUPs arbeid med å undervise journalister fra Asia, Afrika og Midt-Østen i undersøkende journalistikk. Global Investigative Journalism Network og International Center for Journalists
har bistått SKUP i utviklingen av programmet.

Sendingen skal også streames internasjonalt. - SKUP handler om å lære av hverandre. Det er et prinsipp vi brenner for og vil dele med resten av verden. Med denne masterclassen gjør vi nettopp det, sier styreleder Nina Selbo Torset.

Sendingen varer til kl. 16 og legges ut i opptak etterpå. Hele programmet finner du her.

På forsiden nå
 • åpning

  Merk deg disse datoene!

  SKUP-konferansen 2022 arrangeres 1.-3. april i Tønsberg, det åpnes for påmelding onsdag 15. desember og fristen for innsending av metoderapport er mandag 17. januar kl. 10.00.  
 • ds21

  218 på Data-SKUP, se hva som skjedde

  Det var 218 deltagere på det som trolig var den aller første internasjonale fysiske journalistkonferanse etter pandemien. Ikke minst de 16 utenlandske foreleserne var henrykt av å kunne møtes, klemme hverandre, sitte tett ved bordene, bevege seg fritt uten maske og mingle og networke slik de kunne frem til pandemien brøt løs.
 • rønneberg og hasselgård

  Lær av verdens fremste pandemi-journalister

  Gratis SKUP-sending: Over hele verden har ledere løyet om pandemien. Fredag kan du møte journalistene som avslørte sannheten.
 • troika

  Se hvem du møter på Data-SKUP

  En uke før Data-SKUP er det 179 påmeldte, og vi regner med at mange etternølere melder seg når høstferien nå er over. Her kan du se hvem du treffer på OsloMet lørdag 16. oktober.            
 • maria

  Se SKUPs intervju med Maria Ressa

  Årets fredsprisvinner Maria Ressa deltok på den digitale SKUP-konferansen i april i år. Se hele intervjuet Aftenpostens Kristoffer Rønneberg gjorde med henne ved å følge lenken under. https://www.youtube.com/watch?v=wrhXZiHPFxw
 • Pandemic masterclass

  SKUP lager internasjonal masterclass

  Fredag 15. oktober lager SKUP en internasjonal masterclass i pandemijournalistikk. 12 fremstående journalister fra hele verden bidrar, og produksjonen streames til SKUPs internasjonale nettverk.
 • DS 2019

  Klart for fag og fest på Data-SKUP - meld deg på nå!

  Først blir det 56 sesjoner med fag og deretter noen timer med fest. Velkommen til Data-SKUP 2022!                        
 • Sheila Coronel

  Søk SKUP-stipend for å delta på GIJC i Sydney!

  Opptatt av datajournalistikk? Da bør du søke SKUP-stipend for å delta på GIJC-konferansen i Sydney i slutten av oktober 2022.