Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2021/10/16 08:00:00
Countdown placeholder
test
skup2021
PROGRAMLEDERNE: Kristoffer Rønneberg (t.v.) og Maria Hasselgård leder direktesendingene under den digitale SKUP-konferansen. Martin Beyer Olsen overtar showet etter Late Night Show.

Velg blant høydepunktene på SKUP

Epsteins forbindelser, Equinors millarder, mobilens avsløringer og en hesteskandale uten sidestykke. Alt dette og mye mer kan du få med deg på årets Skup-konferanse, her er noen høydepunkter fra programmet. 
Av JONAS VIKAN
Årets Skup-konferanse er heldigital og åpnes torsdag klokken 10.00. Programmet er spekket med interessant, oppsiktsvekkende og deilig nørdete innhold fra totalt 122 innledere. 
 
Oversikt over når de 54 sesjonene er, finner du her. De omfatter blant dette:
 
* Hvor tett på overgrepsdømte Jeffrey Epstein var den norske "superdiplomaten" Terje Rød-Larsen? DNs reportere forteller om denne saken mens andre journalister fra næringslivsavisen viser hvordan de avdekket at Equinor hadde tapt 200 milliarder i USA
 
* VGs graveteam endevendte advokatfirmaet Rogstads opphavshistorie og praksis i en serie saker gjennom 2020. På Skup får du høre hvordan dette var mulig.
 
* Hva forteller egentlig mobilen din om deg? Ved å innhente data som utenlandske firma samler om nordmenn kunne NRKs journalister vise hvordan informasjonen kunne brukes til å identifisere ogg kartlegge uvitende folk. 
 
* Har du hørt historien om hvor tett et konsulentselskap var sammenvevd med den offentlige styringen av et av Norges største IT-prosjekt? På Skup får du høre hvordan Aftenposten avslørte saken som førte til at sjefen for direktorat for e-helse gikk på dagen, noen timer før hun skulle intervjues. 
 
* Utenfor Bergen skulle et norsk firma selges til selskap med tette bånd til russiske oligarker. Avsløringer fra BT / E24 førte til at regjeringen bestemte at Bergen Engines må forbli i norsk eie, etter at frykt for at sensitiv teknologi skulle havne i russiske marineskip. 
  
Du får også vite hvordan saken som førte til Forsvarets Forums første Skup-rapporten ble til mens Khronos reportere gir et innblikk i hvordan de avslørte falske universiteter drevet fra Norge. Redaktøren i Trav- og Galloppnytt deler metodene som avdekket at millionhesten «Propulsion» var nervesnittet da den løp inn 33 millioner kroner, noe som skapte skandale i europeisk hestesport. 
 
I bunn for mange av sesjonene ligger metoderapportene. Det er i år levert 41 rapporter til juryering. Her leser du deg opp på mange av årets store undersøkende prosjekter.   
 
Dykket som endret alt og skapte debatt
 
Torsdag leder Skups og NRK Brennpunkts Maria Hasselgård en direktesending fra Eldorado Esport & Entertainment i Oslo sentrum hvor gjester på torsdag deltar i debatter om medienes dekning av den tragiske Gjerdrum-ulykken, kontroversene rundt Estonia-dykket og 22. juli og oppgjøret som ikke kom. Fredag leder Skups og Aftenpostens Kristoffer Rønneberg direktesendingen som er viet utenriksjournalistikk. Han intervjuer blant andre den filippinske redaktøren Maria Ressa om hvordan hun ble utsatt for hatkampanjer, 
 
Skup-konferansen byr også på filmkveld av Oscar-kvalitet. Den norske dokumentarfilmskaperen Anders Hammers film Do Not Split fra opptøyene i Hongkong vises klokken 18.20 fredag kveld. 
 
Her er andre nøkkeltidspunkter for årets konferanse:
 
Torsdag klokken 10.00  - Skup-konferansen åpnes og pågår til 14.00
Fredag klokken 10.00 - Programmet på Skup fortsetter til 14.00
Fredag klokken 19.00 - Det tradisjonsrike Late Night Show sparker i alle retninger 
Fredag klokken 20.00 - Juryleder Bernt Olufsen deler ut årets Skup-pris og diplomer
På forsiden nå
 • Sheila Coronel

  Søk SKUP-stipend for å delta på GIJC i Sydney!

  Opptatt av datajournalistikk? Da bør du søke SKUP-stipend for å delta på GIJC-konferansen i Sydney i slutten av oktober 2022.
 • NICAR2020

  Gjør som dem - reis til NICAR!

  Bli med til verdens viktigste konferanse i datajournalistikk - NICAR! Neste år holdes den i Atlanta, og i samarbeid med Stup arrangerer SKUP studietur som også omfatter bedriftsbesøk i New York og konferansebyen Atlanta.
 • Data-SKUP 2019

  Endelig sosial mingling - meld deg på Data-SKUP nå!

  Publikumsfavoritten Paul Myers fra BBC er på plass når Data-SKUP arrangeres på OsloMet lørdag 16. oktober. Det er nå åpnet for påmelding, og det meste av programmet er klart.              
 • Data-SKUP 2019

  De kommer på Data-SKUP 16. oktober

  Endelig skal vi møtes fysisk igjen! Data-SKUP arrangeres lørdag 16. oktober på OsloMet, og programmet begynner å ta form. Hittil er 44 programposter og 50 innledere på plass, og resten vil bli ferdigstilt på sensommeren.                
 • OsloMet

  Unik sjanse til å få hjelp med AI

  Jobber du med noe som krever kunstig intelligens (AI)? Har du drømt om å lage et prosjekt der kunstig intelligens inngår som en av metodene? Nå har du sjansen til å få hjelp – helt gratis!
 • diektesendingen

  Gjenopplev hele SKUP-konferansen

  Nå kan du se hele SKUP-konferansen i ditt eget tempo og når du måtte ha tid og lyst. Alle sesjoner er tilgjengelig via konferanseplattformen MyOnvent. Du får tilgang ved å bruke samme lenke og kode som da du registrerte deg.
 • skup og dn

  Derfor vant DN SKUP-prisen

  Her kan du lese juryens begrunnelse for å gi SKUP-prisen til Dagens Næringsliv. Du kan også lese hvorfor VG, Aftenposten og NRK Sørlandet vant diplomer.
 • andersen

  Slik blir SKUP-kvelden

    Det faglige programmet er overstått, men SKUP-konferansen er langt fra over!