Stiftelsen for en Kritisk og Undersøkende Presse

DATA-SKUP STARTER OM

2021/10/16 08:00:00
Countdown placeholder
test
Verifisering Amman
SKUP-KURS: Eman Alqaisi var en av foreleserne da SKUP ved hjelp av UD-midler finansierte kurs i verifikasjon ved ARIJ-konferansen i Amman i november. ARIJ er SKUPs arabiske søsterorganisasjon og betyr Arab Reporters for Investigative Journalism.

Internasjonal masterclass før SKUP

For første gang arrangerer SKUP en internasjonal masterclass i gravejournalistikk før SKUP-konferansen i Tønsberg. Der deltar journalister og redaktører fra Asia, Afrika og Midt-Østen/Nord-Afrika. I tillegg er det plass til noen få norske deltagere, og det er nå åpnet for søknader.

Av JOHN BONES
I løpet av tre dager kan du lære deg effektive og avanserte søketeknikker, lære deg å følge pengestrømmene over landegrensene, jakte på korrupsjon og lære deg å verifisere innholdet på nettet. Miranda Patrucic, Henk van Ess og Benjamin Strick er forelesere.

Dette tilbudet er gjort mulig ved en bevilgning på to millioner kroner fra UDs seksjon for menneskerettigheter, demokrati og likestilling. I fjor høst brukte SKUP brorparten av disse midlene på følgende tre arrangementer:

 

Middag

MØTESTED: Mottakerne av SKUPs UD-finansiere stipend møttes til nettverking i Hamburg da den globale konferansen startet i slutten av september.
 

* Global Investigative Journalism Conference i Hamburg. Dette er verdens fremste arena for utveksling av kunnskap om gravejournalistikk, og SKUP ga stipender til 57 journalister fra Asia, Afrika og MENA-regionen.

* African Investigative Journalism Conference i Johannesburg. Ved hjelp av UDs midler ble det invitert elleve forelesere, hvorav ti afrikanske, til å undervise i søketeknikker og finansjournalistikk. Konferansen hadde nær 400 deltagere, og de SKUP-finansierte kursene var blant de mest besøkte.

 

 

 

 

Amman 2019

SPONSORVEGGEN: SKUP-logoen var godt synlig på sponsorveggen under ARIJ-konferansen i Amman.

* ARIJ-konferansen i Amman. Denne årlige konferansen som arrangeres av Arab Reporters for Investigative Journalism hadde rundt 500 deltagere. Ved hjelp av SKUP ble det arrangert en tre dager lang workshop i verifikasjon, og de ti deltagerne på dette kurset lærte blant annet å avsløre falske nyheter og verifisere innhold i tekst, bilder og videoer.

 

Kurset i Tønsberg er det siste tilbudet som gis ved hjelp av denne UD-bevilgningen. Noe av hensikten med kurset er networking og utvikling av såkalt cross border journalism. Gjennom tre dager kommer det garantert til å oppstå ideer som kan uvikles til undersøkende journalistikk. Gjennom å delta på kurset kan norske journalister bli en del av de nettverkene som oppstår.

SKUP har en lang tradisjon for å engasjere seg internasjonalt og har blant annet arrangert GIJC-konferansen på Lillehammer to ganger. Siste gang, i 2015, skjedde det et møte i dypeste hemmelighet: Da møttes aktørene i Panama Papers for første gang for å planlegge journalistikken rundt denne lekkasjen.

På forsiden nå
 • OsloMet

  Unik sjanse til å få hjelp med AI

  Jobber du med noe som krever kunstig intelligens (AI)? Har du drømt om å lage et prosjekt der kunstig intelligens inngår som en av metodene? Nå har du sjansen til å få hjelp – helt gratis!
 • diektesendingen

  Gjenopplev hele SKUP-konferansen

  Nå kan du se hele SKUP-konferansen i ditt eget tempo og når du måtte ha tid og lyst. Alle sesjoner er tilgjengelig via konferanseplattformen MyOnvent. Du får tilgang ved å bruke samme lenke og kode som da du registrerte deg.
 • skup og dn

  Derfor vant DN SKUP-prisen

  Her kan du lese juryens begrunnelse for å gi SKUP-prisen til Dagens Næringsliv. Du kan også lese hvorfor VG, Aftenposten og NRK Sørlandet vant diplomer.
 • andersen

  Slik blir SKUP-kvelden

    Det faglige programmet er overstått, men SKUP-konferansen er langt fra over!
 • på skup

  Kronprinsen åpner SKUP dag 2

  Ikke gå glipp av åpningen av SKUP-konferansens dag 2! - En uavhengig, kritisk, undersøkende presse er en av de viktigste byggesteinene i det frie, åpne og tillitsbaserte samfunnet vårt, sier kronprins Haakon i en hilsen til journalistene og redaktørene som deltar på SKUP.
 • myonvent

  Her kan du få hjelp med innlogging

  Ring dette nummeret hvis du ikke får til å logge deg inn på SKUP-konferansen torsdag morgen. Hjelpetelefonen er betjent mellom kl. 9 og 11 begge konferansedagene. Vi anbefaler sterkt at du registrerer deg i god tid før konferansen.
 • skup2021

  Velg blant høydepunktene på SKUP

  Epsteins forbindelser, Equinors millarder, mobilens avsløringer og en hesteskandale uten sidestykke. Alt dette og mye mer kan du få med deg på årets Skup-konferanse, her er noen høydepunkter fra programmet. 
 • 2020 the hub

  Lenke til SKUPs årsmøte

  SKUPs årsmøte arrangeres digitalt onsdag 14. april kl. 19.00. Lenke her: https://zoom.us/j/97066183544?pwd=ZG9NMXFWOWsyT2Q5V0NLbUNhR3BzZz09